Tractiune Spate, Fata sau 4×4, ce ar trebui sa alegem

Tractiune Spate, Fata sau 4x4, ce ar trebui sa alegem

Tractiune Spate, Fata sau 4×4, ce ar trebui sa alegem

 

 

In cazul in care veti obtine o masina RWD (Tracțiune Spate), o masina FWD (Tracțiune Fața) sau o masina AWD (Tracțiune  4×4)? Răspunsul depinde de tipul de conducător auto, de condițiile în care conduceți în mod obișnuit și de ceea ce vă așteptați ca mașina să poată face cel mai bine. Iată punctele bune și punctele negative

Tracțiune Spate – Punctele Bune

Există două avantaje principale pentru a deține o mașină cu tracțiune pe spate ( RWD ). Primul este că RWD este atât simplă, cât și robustă, mai ales dacă are un design rigid și poate lua multe abuzuri fără a avea nevoie de reparații costisitoare. Ca, de exemplu, să rulați într-o mașină RWD pe o axă solidă, probabil că nu vei strica nimic. Dar dacă ai lovit o bordură (sau chiar o groapă sau o gaură de canal) într-o mașină cu tracțiune pe fața, cotele sunt mult mai mari ca o piesă sa fie deteriorată. Acesta este motivul pentru care mașinile de poliție și alte vehicule de urgență sunt cel mai probabil să fie cu tracțiune pe spate.

 

Alt avantaj al unei mașini RWD este că oferă un echilibru mai bun și, din acest motiv, o manevrare mai bună. În timp ce o mașină FWD are cea mai mare parte a greutății în partea motorului și a cutiei de viteze (ansamblul transmisie și osie sunt o unitate într-o mașină FWD) peste roțile din față, o mașină RWD răspândește greutatea unității de antrenare mai uniform față în față. Acesta este motivul pentru majoritatea mașinilor sport și în mod regulat toate mașinile de curse sunt RWD.

Puntele Negative

Dupa cum va spune cineva care a detinut unul, masinile RWD sunt cele mai slabe in ploaie si zapada. Chiar și cu un control modern al tracțiunii, o mașină RWD este mai predispusă la pierderea de tracțiune pe drumuri înguste. În zăpadă, mașinile RWD sunt cel mai bine lăsate acasă.

Tracțiune Față- Punctele Bune

Ca și în cazul RWD, FWD oferă două avantaje principale, dar foarte diferite. Primul este economia. Este mai ieftin să proiectezi și să construiești o mașină FWD. Există mai puține părți și trenul de transmisie este mai ușor și mai ieftin de instalat pe măsură ce mașina se rostogolește în jos pe linia de asamblare. De asemenea, FWD ajută la reducerea greutății mașinii prin eliminarea ansamblurilor separate de transmisie și osie utilizate într-o mașină RWD. Acest lucru, la rândul său, ajută mașina să obțină un kilometraj mai bun pentru combustibil. Acesta este motivul pentru care FWD se găsește cel mai frecvent în cazul tipurilor de economie și al automobilelor cu costuri reduse.

 

O masină cu tracțiunea față este mai bună decât o mașină cu tractiune RWD  pe drumurile acoperite de ploaie sau zăpadă. Roțile din față trag mașina în locul roților din spate împingândo. Și greutatea motorului / cutiei de viteze este așezată pe partea superioară a roților de antrenare (frontală), care ajută în continuare autovehiculul să ramană pe carosabil. Mașinile FWD sunt de obicei foarte capabile în condiții meteo nefavorabile – chiar excelente, când sunt echipate cu anvelope de iarnă.

Puntele Negative

Mașinile FWD sunt grele, ceea ce nu este optim pentru manevrare, mai ales atunci când se folosește o manipulare ridicată a încărcăturii. O problemă similară este aceea că roțile din față trebuie să facă două lucruri simultan, să pună puterea la sol și să conducă mașina. Și acest lucru nu este optim pentru o mașină performantă / sportivă. Într-o mașină cu motor FWD de mare putere,  poate fi uneori dificilă sau incomodă să menții mașina dreaptă în timp ce accelerezi. Roțile din față pot trage la stânga sau la dreapta o problemă numită “direcționare a cuplului”.

Mașinile moderne FWD sunt mai puțin predispuse la acest lucru datorită controlului electronic al tracțiunii, dar nu este încă setul fierbinte pentru aplicațiile de performanță, de aceea foarte puține ” serioase “.

Ultimul lucru de știut despre FWD este că este relativ fragil. Arborii cu jumătate de arbore și articulațiile cu viteză constantă (CV) sunt mai susceptibili la uzare decât o forfetare ascuțită din fontă ca și în puntea solidă a unui autovehicul RWD. În timp ce o punte de mașină RWD poate depăși mașina și nu necesită niciodată un serviciu dincolo de schimbarea ocazională a lubrifianților, este mult mai probabil ca o mașină FWD să aibă nevoie de noi piese alte articulației sau altceva pe măsură ce anii se rostogolesc.

Tracțiune 4×4- Punctele Bune

Cel mai bun lucru despre AWD este că vă oferă câteva dintre avantajele RWD și FWD, reducând în același timp punctele slabe ale fiecăruia dintre aceste modele.

Avantajul numărul unu al AWD este tracțiunea excelentă atât pe carosabilul uscat, cât și pe vreme rea. Acesta este motivul pentru care AWD apeleaza atat la entuziasta de performanta cat si la persoana care nu vrea să se blocheze in zapadă. Unele sisteme AWD se bazează pe machete RWD, altele fiind construite în jurul unor modele FWD. Variantele bazate pe RWD sunt, de obicei, mai orientate spre performanță, dar toate vehiculele AWD fac o treabă impresionantă de a echilibra dinamica de manevră / conducere cu capabilitățile meteo nefavorabile “du-te oriunde și oricând”.

Puntele Negative

Dar există și dezavantaje, cele două cele mai mari fiind greutatea și costul. Mașinile AWD pot cântări câteva sute de kilograme mai mult decât o mașină RWD sau FWD identică. Acest lucru dăunează accelerației mașinii cel puțin, comparativ cu o versiune identică RWD sau FWD a aceleiași mașini. Și greutatea adăugată înseamnă că mașina va folosi mai mult combustibil, mai ales dacă puterea motorului a fost mărită pentru a compensa greutatea adăugată.

Ultimul lucru negativ cu AWD este costul. AWD, atunci când este oferit ca opțiune, de obicei adaugă semnificativ prețul autocolantului. Dacă este echipamentul standard, mașina va costa de obicei mai mult decât mașinile FWD sau RWD echivalente. Și pentru că există mai multe componente, există mai multe lucruri care vor trebui să fie întreținute și care ar putea să nu reușească în cele din urmă și să vă lovească cu o factură mare, pe măsură ce autovehiculul devine mai în vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus