5 Indicatoare luminoase din bord care nu trebuie să le ignori!

Lampa rosie de presiune a uleiului

Lampa de avertizare pentru presiunea uleiului se aprinde dacă motorul a pierdut presiunea uleiului sau dacă presiunea uleiului este prea scăzută pentru o funcționare sigură a motorului. Ar trebui să trageți pe marginea drumului, să opriți motorul și să verificați nivelul uleiului de pe joja de motor.
Cauze posibile:  Nivel scăzut al uleiului (datorită consumului de ulei sau a scurgerilor de ulei), vâscozitatea uleiului prea subțire, pompa de ulei uzată, toleranțele excesive de lagăre ale motorului sau unitatea de expediere a presiunii uleiului defecte.
Dacă motorul face și ticăie, zgomote sau zgomote rapide, nu primește suficient ulei. Dacă încercați să conduceți motorul în această stare, probabil că îl veți deteriora – dacă acesta nu a suferit deja pagube interne importante.

Lampa de avertizare a temperaturii

Lampa de avertizare pentru temperatură se va aprinde dacă motorul dvs. este supraîncălzit. NU continuați să conduceți dacă motorul se supraîncălzește, deoarece acest lucru poate provoca daune scumpe ale motorului (blocarea pistonului, garnitura chiuloasei defectă, fisuri sau distorsiuni în capul cilindrului). Opriți conducerea, trageți pe dreapta și opriți motorul. Deschideți capota și verificați furtunurile radiatorului și încălzitorului, radiatorul și motorul pentru scurgeri de lichid de răcire.
ATENȚIE : NU deschideți rezervorul de lichid de răcire sau capacul radiatorului până când motorul nu a răcit timp de cel puțin 30 de minute. Presiunea aburului în interiorul sistemului de răcire poate sufla și vă poate arde!
Dacă nivelul lichidului de răcire este scăzut, adăugați agentul de răcire (un amestec de antigel și apă distilată 50/50) după răcirea motorului.
Cauze posibile:  Nivel scăzut al lichidului de răcire (datorită scurgerii lichidului de răcire sau a garniturii de chiuloasa), termostat blocat, pompă de apă uzată, centură serpentină ruptă, ventilator defect de răcire a radiatorului, radiator înfundat sau murdar, restricție de evacuare (convertor catalitic).
INDICAȚIE: Închiderea A/C ( aerului condiționat ) și pornirea la caldura maxima pot ajuta la răcirea unui motor care se supraîncălzește temporar din cauza unei temperaturi neobișnuit de fierbinți sau prin remorcarea unei remorci. Dar dacă motorul funcționează fierbinte deoarece este scăzut pe lichidul de răcire, acest truc probabil că nu va ajuta prea mult

Lampa de avertizare cu o pictogramă a unei  baterii

Lampa de avertizare “GEN” sau “ALT” sau o pictogramă a unei baterii se va aprinde dacă tensiunea de încărcare din vehicul este scăzută. Nu trebuie să vă opriți imediat, dar puteți avea doar 20-30 de minute de conducere înainte ca bateria să se stingă și motorul să se oprească (sau chiar mai puțin timp dacă conduceți noaptea cu farurile aprinse).
Cauze posibile:  spargerea sau alunecarea centurii serpentine sau a curelei trapezoidale, a alternatorului, a defecțiunilor de control a încărcării sau a cablurilor.
Deschideți capota pentru a vedea dacă cureaua de transmisie care transformă alternatorul este intactă și rotește alternatorul în timp ce motorul este în mers în gol. Dacă centura nu este problema, este probabil că sistemul de încărcare are o problemă care va trebui să fie diagnosticată și reparată. Mai bine găsiți repede un service!

Lampa de avertizare a frânei

Lampa de avertizare a frânării se va aprinde dacă frâna de mână nu a fost complet eliberată, dar se poate aprinde și în cazul în care nivelul lichidului de frână este scăzut sau dacă a existat o pierdere a presiunii hidraulice în unul din circuitele de frână ale mașinii. Pierderea lichidului sau a presiunii frânei înseamnă că frânele nu vă pot opri mașina atunci când pasiți pe pedală.
Aplicați cu atenție frânele pentru a vedea dacă lucrează. Dacă acestea sunt, trageți pe marginea drumului, deschideți capota și verificați nivelul lichidului din cilindrul principal al frânei. Dacă nivelul lichidului este scăzut, sistemul de frânare trebuie să fie inspectat pentru scurgeri. Dacă există scurgeri, sistemul dvs. de frânare nu este sigur să conduceți.

Dacă pedala de frână este scăzută sau merge la podea, pomparea pedalei poate exercita o presiune suficientă pentru a opri mașina. Dacă aceasta nu reușește, aplicați frâna de mână pentru a vă încetini vehiculul. De asemenea, scoateți piciorul de pe acceleratie și treceți la treaptă neutră sau în o treapta mai mica și folosiți frânarea motorului pentru a vă încetini vehiculul dacă aveți o transmisie manuală. Dacă tot ce nu reușește, țintă pentru ceva moale ca un tufiș sau un  câmp deschis.
Cauze posibile:  Pierderea lichidului de frână din cauza unor scurgeri (cilindru principal, etriere, cilindri de roată, frâne de frână sau furtunuri), defectarea întrerupătorului diferențial de presiune care declanșează lumina de frână, pedala de frână de mână sau mânerul nu se desface complet, .
AVERTISMENT:  Dacă pedala de frână se simte moale, este scăzută, se duce la podea sau trebuie să pompați pedala pentru a opri autovehiculul, vehiculul dvs. nu este sigur să conduceți. Ar trebui să-l remorcați la un service pentru remedierea problemei!

Lampa de avertizare pentru presiunea scăzută a pneurilor

Lampa de avertizare pentru presiunea scăzută a pneurilor se va aprinde dacă orice anvelopă de pe vehiculul dvs. este de 25% sau mai puțin sub umflat. Conducerea pe o anvelopă joasă poate fi periculoasă deoarece crește riscul unei explozii a anvelopei.
O anvelopă dezumflata poate provoca, de asemenea, frânare inegală, tracțiune neuniformă, uzură anvelopă neuniformă și rapidă, rezistență crescută la rulare și consum de combustibil ridicat.
Găsiți o benzinarie cu o pompă de aer și verificați presiunea de umflare a fiecărei anvelope cu un ecartament precis (nu calibrul de pe pompă, adesea foarte imprecis!). Adăugați aerul după cum este necesar pentru a umfla anvelopele la presiunea recomandată (consultați manualul de utilizare sau anvelopele de umflare a anvelopei din blocajul ușii sau din torpedou). Pentru majoritatea autoturismelor, presiunea recomandată este de obicei de la 32 la 34 PSI.
Cauze posibile:  Pierderea presiunii aerului datorată unei scurgeri (cum ar fi un cui sau o scurgere mică în anvelopă sau o tulpină de supapă ciupită), pierderea presiunii aerului datorată infiltrațiilor (între 1 și 2 PSI pe lună este normal pentru multe anvelope ) sau senzorul TPMS inexact sau defect în anvelopă.
Verificați regulat anvelopele dvs. (cel puțin o dată pe lună sau înainte de orice călătorie lungă). Verificați anvelopele atunci când acestea sunt RECI și înainte de a vă conduce vehiculul, deoarece conduce la frecare și încălzirea anvelopei (determinând o creștere a presiunii aerului).