AcasăTehnic Auto6 lucruri pe care trebuie să le știți despre presiunea în anvelope

6 lucruri pe care trebuie să le știți despre presiunea în anvelope

Când vine vorba de siguranța la volan, presiunea anvelopelor este întotdeauna unul dintre cele mai bune subiecte. De ce contează presiunea anvelopelor? Ce naiba este acel mic simbol enervant de pe tabloul meu de bord? Ar trebui să-mi umflu pneul în timpul iernii? Cât de des ar trebui să-mi verific presiunea în anvelope? Avem o mulțime de întrebări de acest fel din partea comunității noastre, așa că, astăzi, să ne adâncim în lumea presiunii pneurilor…

1. Care este presiunea recomandată a pneurilor pentru mașina mea?

Presiunea recomandată a anvelopelor variază în funcție de mărcile vehiculului determinate de producător după mii de teste și calcule. Pentru majoritatea vehiculelor, puteți găsi presiunea ideală a anvelopelor pe autocolantul de pe cardul / stalpul din ușa șoferului sau pe usa de la rezervor . Dacă nu există autocolant, puteți găsi de obicei informațiile în manualul proprietarului. Presiunea normală a anvelopelor este de obicei între 2,2 – 2,7 bari ( 32 – 40 psi ) atunci când sunt reci. Deci, asigurați-vă că vă verificați presiunea în anvelope după o ședere lungă și, de obicei, o puteți face dimineața devreme.

2. Cum se verifică presiunea în anvelope?

După ce cunoașteți presiunea adecvată a anvelopelor vehiculului dvs. recomandată de producător, ar trebui să vă verificați periodic presiunea în anvelope pentru a vă asigura că sunteți în stare bună.

Puteți verifica presiunea anvelopelor în vulcanizari, benzinării sau acasă. Pentru a verifica presiunea anvelopelor acasă, aveți nevoie de:

  • Un manometru pentru pneuri (digital sau regulat)
  • Compresor de aer

 

3. Cum se menține o inflație adecvată a anvelopelor?

Întreținerea anvelopelor este esențială pentru performanța generală a vehiculului dvs. și vă recomandăm să verificați presiunea anvelopei de fiecare dată când vă umflați anvelopa, fiecare schimbare de temperatură de 10 ° F (5,6 ° C) și la fiecare 30 de zile.

Rețineți că nu așteptați până când lumina TPMS (Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri) se aprinde înainte de a verifica presiunea pneurilor, deoarece TPMS normal poate:

  • Porniți după ce presiunea anvelopei este bine umflată
  • Nu se poate detecta pierderea treptată a aerului
  • Nu pot detecta anvelopele supraumflate
  • Nu pot spune ce anvelopă este subumflată
  • Nu se poate porni dacă TPMS nu transmite semnalul la tabloul de bord

Astfel, vă recomandăm să vă verificați în mod regulat presiunea în anvelope, mai ales înainte de o deplasare lungă sau de o sarcină grea. De asemenea, temperatura afectează foarte mult presiunea anvelopelor și o vom explica în secțiunea următoare.

4. Cum afectează temperatura presiunea în anvelope?

În primul rând, regula generală este pentru fiecare scădere a temperaturii de 10 ° F (5,6 ° C), presiunea anvelopelor va scădea cu un psi pentru majoritatea vehiculelor de pasageri. Când vine vorba de anvelopele pentru camioane comerciale, care sunt adesea umflate la peste 5.5 bari ( 80 psi ) (de două ori mai mult decât anvelopele unui vehicul de pasageri), schimbarea presiunii anvelopelor în funcție de temperatură este dublată la 2 psi pentru fiecare 10 ° F.

Pentru cititorii care nu sunt tocilari, trebuie doar să vă amintiți această regulă generală și să rețineți că va trebui să vă monitorizați presiunea în anvelope în diferite anotimpuri sau o schimbare bruscă de temperatură. Pentru cei care doresc o scufundare mai profundă în modul în care psi sunt determinate, iată știința din spatele ei.

Ecuația pe care o folosim pentru a calcula relația dintre presiunea anvelopei și temperatură se numește Legea gazului ideal . Este o bună aproximare a comportamentului multor gaze în multe condiții. ( Appx1 ) Funcționează bine pentru majoritatea gazelor cu presiune scăzută. Atunci când se aplică calculului presiunii în anvelope, eroarea este mai mică de 1%.

În primul rând, luăm ecuația Legii gazului ideal și o aplicăm circumstanțelor noastre:

PV = nRT

unde, P = presiunea absolută V = volumul de gaz în anvelopă n = numărul de molecule de gaz din anvelopă R = constantă universală a gazului T = temperatura

Deoarece încercăm să examinăm schimbarea presiunii în funcție de temperatură, să presupunem două presiuni de pneuri P1 și P2 la temperaturile lor setate T1 și T2 .

presiunea anvelopelor

presiunea cauciucului

Având în vedere că n și R sunt ambele constante, iar volumul de gaz din anvelopă este, de asemenea, o constantă, putem scoate aceste constante din ecuație și, dintr-o dată, obținem această simplă:

presiunea cauciucului

 

Să presupunem că temperatura scade de la 100 ° F la 50 ° F, presiunea anvelopelor la 100 ° F este de 35 psi, deci care este presiunea anvelopei acum la 50 ° F?

presiunea cauciucului

(sistemul metric se împiedică, nu?)

Presiune absolută = presiunea pneurilor + presiunea aerului la nivelul mării (14,7 psi). Asa de,

presiunea cauciucului

Pune toate acestea în ecuație,

presiunea cauciucului

Așadar, o scădere a temperaturii de 50 ° F scade presiunea aerului cu 4,5 psi, ceea ce este aproape la fel în conformitate cu regula noastră generală.

5. Cum afectează presiunea în pneuri la conducere

Atât suprainflația, cât și subinflația vă afectează foarte mult performanța anvelopei și pot apărea probleme grave. Potrivit NHTSA (Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi), conducerea cu anvelope subumflate crește șansa șoferului de a fi într-un accident grav cu 300%. Deci, cum va afecta o presiune proastă a anvelopelor siguranța la volan?

Vom explica în detaliu mai jos.

Modul în care presiunea anvelopelor afectează aderența

Aderența este în mare parte asociată cu dimensiunea plasturii de contact dintre anvelopă și șosea. O anvelopă supraumflată scade radical patch-ul de contact în timp ce o anvelopă supraumflată face opusul.

Un patch de contact mai mare vă oferă mai multă aderență și acesta este motivul exact pentru care mulți curse își vor reduce în mod intenționat presiunea în anvelope pentru a crea un patch de contact mai mare pe o pistă de curse uscată.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că o anvelopă subumflată va provoca un consum mai mare de combustibil și o rupere și uzare necorespunzătoare a anvelopelor, pentru majoritatea navetiștilor zilnici, ar putea provoca o problemă și mai înspăimântătoare, care este hidroplanarea.

Hidroplanarea este un eveniment periculos atunci când se formează un strat de apă între roți și suprafața drumului, ducând la o pierdere de tracțiune care împiedică vehiculul să răspundă la intrările de control. (Appx2)

Hidroplanarea are loc atunci când presiunea pneului care împinge la sol este egală cu apa care împinge înapoi pe pneul respectiv. Mărimea plasturii de contact, dată fiind forța sau greutatea anvelopei, este aceeași, afectează direct presiunea medie pe care pneul o pune pe drum. Cu cât patch-ul de contact este mai mare (prin dezumflarea anvelopelor), cu atât este mai mică presiunea pe aceeași zonă. Așadar, există o relație de cauzalitate între presiunea anvelopei și posibilitatea unui eveniment de hidroplanare.

Pentru a evita un eveniment de hidroplanare, umflați ÎNTOTDEAUNA anvelopele în mod corespunzător. De asemenea, verificați benzile de rulare ale anvelopelor, care fac ca apa să curgă în jurul anvelopelor mai eficient și, desigur, conducerea lentă este întotdeauna un mare plus.

Modul în care presiunea anvelopelor afectează economia de combustibil

Imaginați-vă că sunteți o minge care se rostogolește pe gheață, nu există frecare între cele două suprafețe, câtă forță suplimentară trebuie să aplicați pentru a menține mingea în mișcare? Zero (Mulțumesc, Newton). Același lucru se aplică consumului de combustibil atunci când vine vorba de a conduce pe șosea. Rezistența la rulare dintre anvelopele dvs. și șosea afectează semnificativ consumul de combustibil și, până acum, ar trebui să știm cu toții logica din spatele acestui lucru, presiunea mai mică a anvelopelor duce la un plasture de contact mai mare, ceea ce determină o rezistență mai mare la rulare și, prin urmare, o economie redusă de combustibil.

Un studiu Michelin a arătat că anvelopa dvs. este responsabilă pentru cel puțin 1/5 din consumul total de combustibil și o scădere de presiune de 1 bar (14,5 psi) ar crește consumul de combustibil cu 3-5%.

6. Condiții speciale pentru manipularea presiunii în anvelope

Desigur, există circumstanțe în care doriți să vă manipulați presiunea în anvelope pentru a îndeplini cerințele specifice. La fel ca cursa de pistă menționată anterior sau dacă conduceți pe nisip, noroi etc. Cu toate acestea, ca navetist zilnic, vă sugerăm insistent să vă verificați în mod regulat presiunea în anvelope, de preferință o dată pe săptămână și oricând ați putea face o călătorie lungă pe drum și păstrați întotdeauna anvelopele umflate corespunzător!

 

 

Trebuie citit

Dece mașina tremură când AC este pornit

Dece mașina tremură când AC este pornit

0
Dece mașina tremură când AC este pornitAerul condiționat crește presiunea agentului frigorific și creează o presiune scăzută pentru a permite vaporizarea, care absoarbe căldura...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.