AcasăPentru soferiiEficiența combustibilului explicată, cât de mult contează 1L/100 Km, benzina sau motorina?

Eficiența combustibilului explicată, cât de mult contează 1L/100 Km, benzina sau motorina?

Eficiența combustibilului explicată, cât de mult contează 1L/100 Km, benzina / GPL sau motorina?

Cu toții am auzit despre termenul de consum de combustibil eficient și, deși este un termen foarte frecvent când vorbim despre mașini, ce înseamnă exact?

La nivel de bază, eficiența combustibilului se referă la distanța pe care o puteți parcurge cu o cantitate de combustibil. 

 Mașina XMașina Z
Media anuală de conducere  10000 km  10000 km
Economie de combustibil  5L/ 100km 6L/ 100km
Litri necesari500L600L
Costul carburantului pe an ( 5.2 / litru)2.600 Lei 3.120 Lei

Chiar și cu o diferență de un litru în eficiența combustibilului, proprietarul mașinii Z va avea nevoie de alți 100 litri de combustibil și va cheltui 520 de Lei în plus decât proprietarul mașinii X. Toate acestea de la un litru suplimentar la 100 km.

Atunci, ce se califică ca fiind eficient în materie de combustibil?

Orice este menționat ca mai puțin de 6 litri / 100 km sau mai mult de 16,5 km / 1 litru este considerat a fi destul de bun pentru un consum eficient.

Măsurători ale eficienței combustibilului 

Prima (și cea mai comună) referință este litri pe 100 km (litri / 100 km). Acesta este de câți litri de combustibil are nevoie mașina pentru a parcurge 100 km. Vei vedea adesea denumit „economie de combustibil”. Regula generală pe aceasta: cu cât numărul litrilor este mai mic, cu atât economia de combustibil este mai bună.

Nu este la fel de frecvent utilizat în alte părți, kilometri pe litru (km / 1 litru) este un alt mod de a privi consumul de combustibil al unei mașini. În acest caz, cu cât este mai mare numărul de kilometri parcurși, cu atât este mai eficient consumul de combustibil.

Benzina vs motorina?

În general, motoarele diesel sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât motoarele pe benzină . Folosesc aprinderea prin compresie (în loc de bujii), ceea ce duce la o ardere mai eficientă a combustibilului. Acest lucru necesită un design mai ridicat al motorului, acesta fiind unul dintre motivele pentru care mașinile diesel costă mai mult decât benzina.

Motoarele diesel moderne sunt adesea turboalizate și au o putere mare de tragere (cunoscută și sub numele de cuplu). Se poate schimba cu viteze mai rapid decât un motor pe benzină și funcționează cu turații mai mici pe minut. Toate acestea înseamnă că folosește mai puțin combustibil în fiecare etapă decât ar face un motor echivalent pe benzină.

Ce zici de GPL?

GPL prezintă multe avantaje, dar strict vorbind, economia de combustibil nu este una dintre ele. În ceea ce privește costul, obțineți o afacere mai economică cu GPL, dar consumul de combustibil după o conversie a GPL poate crește cu până la 40 la sută, deci vă completați mai des. Cu toate acestea, GPL poate fi cu 60% mai ieftin decât benzina, litru pentru litru. Deci, creșterea consumului este mai mare decât cea acoperită de economiile de costuri.

 

Trebuie citit

Cele mai bune anvelope de iarna de buget si siguranta

Cele mai bune anvelope de iarna de buget si siguranta

0
Cele mai bune anvelope de iarna de buget si siguranta.Anvelopele de iarnă, sunt anvelope cu o construcție special creată pentru a crește stabilitatea vehiculului...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.