Un lichid de transmisie curat este important deoarece servește la lubrifierea tuturor suprafețelor și componentelor sistemului de transmisie, prevenind astfel frecarea care provoacă supraîncălzirea.
În al doilea rând, lichidul de transmisie transmite puterea de la motor la unitatea de transmisie, permițând vehiculului să se deplaseze.
Cu siguranță este adevărat că lichidul de transmisie se deteriorează în timp. Unele condiții de conducere, cum ar fi condusul în oraș în regim stop-and-go, tractarea de încărcături grele sau remorcarea, cresc de fapt temperatura de funcționare a transmisiei, punând mai multă presiune asupra transmisiei și a fluidului. Aceste condiții au un impact asupra duratei în care lichidul de transmisie își poate păstra eficiența.
Cât de des trebuie schimbat lichidul de transmisie?
Acesta este un subiect controversat în rândul tehnicienilor de reparații de transmisie. Răspunsurile pot varia de la unii care spun că lichidul de transmisie nu trebuie schimbat niciodată, în timp ce alții vor spune că ar trebui schimbat oriunde între fiecare 80.000 și 160.000 de km.
Cea mai bună sursă de sfaturi este manualul de service al vehiculului dumneavoastră.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre problemele enumerate mai jos, programați o inspecție amănunțită a transmisiei dumneavoastră:
- Întârzierea schimbării vitezelor.
- Schimbare dificilă și/sau zgomotoasă a vitezelor.
- Alunecare în și din viteză.
- Supraîncălzire și miros de arsură.